SERAI





Serai atau serai makan (nama botaniCymbopogon citratus

Tumbuhan herba malar hijau yang dikenali juga sebagai sereh makan (Indonesia), takrai (Thailand) lemongrass (Inggeris). 

Tanaman serai makan (cymbopogen citratus) dipercayai berasal dari Sri Lanka dan telah tersebar luas di kawasan tropika ,termasuk MalaysiaIndonesiaTanzaniaBrazilGuatemala dan China. Tumbuhan ini selalunya digunakan dalam masakan di kalangan masyarakat Asia terutamanya masakan  ThailandKemboja,Vietnam) dan Caribbean.


KEGUNAAN


Tumbuhan ini mempunyai perasa lemon dan boleh dikeringkan untuk menjadi tepung atau digunakan segar. Digunakan dalam tehsup, dan masakan kari, serai juga sesuai digunakan dalam masakan ayamikan, dan makanan laut.

Terdapat lebih 50 spesies CymbopogonSerai India Timur (Cymbopogon flexuosus) adalah tempatan di IndiaSri LankaBurma, dan Thailand sementara Serai India Barat (Cymbopogon citratus) dipercayai berasal dari Malaysia

Sementara kedua-dua boleh digunakan, C. citratus lebih sesuai untuk memasak. Di India C. citratus digunakan untuk herba perubatan dan wangi-wangian.


Spesies lain digunakan dalam industri minyak wangi adalah Cymbopogon martini (disuling menjadi minyak palmarosa) dan Rumput Citronella (Cymbopogon winterianus Jowitt) dari mana minyak citronella didapati. 

Lilin atau gaharu diperbuat dengan minyak citronella pekat boleh digunakan sebagai penghalau nyamuk.

Comments

Popular Posts